Bidrar til godt kvalifiserte fagfolk
Ølen Betong har økt antallet lærlinger de siste årene. Ikke alle får jobb etterpå, men alle får med seg en verdifull utdannelse, både for dem selv og Norge. Her får du møte noen av lærlingene i Ølen Betong.
Publisert: 01.07.2016
Av Ellen Marie Hagevik, Medvind24
Ølen Betong har hatt lærlinger i mange år. Rundt 20 er det blitt til nå. Lærlingene du møter i denne saken er de seks siste, og de viser også at Ølen Betong tilbyr muligheter i mange fagretninger.
- Vi har hatt en god økning i antall lærlinger de siste årene. I tillegg til disse seks er to nye lærlinger på vei inn. For å møte alle kravene til fagbrevene, har vi et nært samarbeid med andre lokale bedrifter, sier HR-leder Turid Berge-Olsen. Det er viktig at kommende lærlinger viser initiativ og tar kontakt selv. Flere som søker lærlingeplass har også vært innom Ølen Betong på utplassering eller i praksis. - Det er en fordel for både dem og oss. De kjenner til bedriften og vi kjenner dem. Når de får lærlingeplass, gjør vi det vi kan for at de skal få mest mulig ut av læretiden. En viktig del av dette er at den som skal være mentor er motivert for oppgaven, og at det er god kjemi mellom lærling og læremester, sier hun. Behovet for folk med fagbrev vil øke. Derfor tar Ølen Betong inn flere lærlinger enn de har jobb til etter endt læretid.
- For oss er det viktig at vi bidrar til at Norge får godt kvalifiserte fagfolk tilgjengelig på sikt, sier Berge-Olsen.
Ådne Hovden (20), fra Sandvoll i Kvinnherad
- Yrkessjåførlærling i Ølensvåg
- Begynte 15. januar 2015, tar fagbrev i sommer
- Utdannelse: VG1 TIP og VG2 transportlogistikk
Ådne ringte Ølen Betong for å høre om de hadde lærlingeplass, sendte søknad og var inne på intervju. Nå nærmer læretiden seg slutten, og han er blitt spurt om han ville jobbe videre i Ølen Betong.
- Jeg trives veldig godt og vil gjerne fortsette. I løpet av læretiden har jeg gjort alt mulig innen kjøring av betong og betongvarer. Aller mest har jeg kjørt elementer. Hovedsakelig til anlegg i nærheten, men det har også blitt en del lengre turer, blant annet til Åndalsnes, sier Ådne på vei til Ølen Betong i Suldal med stålfiber.
Liker seg best bak rattet Når vi spør hva han liker best av oppdrag, er svaret enkelt: mest mulig kjøring. Kjører gjør han også mye på fritiden. Eller mekker på noen av de gamle bilene han har, gjerne sammen med venner.
- Vi er en kompisgjeng som har leid en rubbhall på Husnes for å få plass til alle bilene våre. Der har jeg to biler jeg mekker på. Mest fordi det er kjekt å skru, men planen er at jeg skal bruke dem til kjøring når de blir ferdig en gang, sier Ådne, som blant annet eier en Ford Sierra Cosworth.
Norunn Døvik (19) yrkessjåførlærling, bor i Vats
- Begynte august 2015, tar fagbrev august 2017.
- Utdannelse: VH1 TIP, VG2 Transport og logistikk, 19 ukers kurs for å ta lastebillappen.
Det blir stadig flere jenter som kjører tunge kjøretøy, men fortsatt er det ikke så mange av dem. Norunn er en av to jenter i Ølen Betong Transport. Arbeidsmiljøet er veldig godt, hun trives med kollegene.
- Du må tåle en støyt, men samtidig er de flinke til å ta vare på meg. Nå jobber jeg i Lysebotn, og her finner de på ting etter jobb og drar meg med, sier Norunn.
Veien til lærlingeplass gikk blant annet via utplassering. I løpet av VG2 i Sauda var hun utplassert en uke hos Ølen Betong, og jobbet deretter en dag i uka.
- Jeg syntes det var veldig greit hos Ølen Betong, så det var naturlig å søke lærlingeplass der. Jeg kjører de fleste typer biler og jobber der det er mest bruk for meg, sier Norunn.
- I ukene er det ikke så mye fritid. I helgene er jeg mye sammen med venner. Nå framover blir det en del festi- ivaler jeg skal være med på, sier Norunn.
Fredrik Haraldsen (19) industrimekanierlærling fra Etne
- Begynte august 2015, tar fagbrev i august 2017
- Utdannelse: VG1 billinje og TIP i Etne, VG2 industriteknologi i Ølen.
Fredrik har jobbet i Ølen Betong i hver sommerferie siden han var 16 år, og hadde praksis en dag i uka da han gikk på VG2.
- Jeg jobber som reisemekaniker. Servicebilen er base, og vi reiser på anlegg i hele Norge. Akkurat nå er vi i Bergen. Av Ølen Betongs anlegg mangler jeg bare Hammerfest og Murmansk. De regner jeg med å få med meg i løpet av siste året som lærling, sier Fredrik.
Arbeidsdagen går i service og rigging av anlegg. Far Dan Viggo har 20 år bak seg i Ølen Betong, og storebror Alexander er mentor og reisefølge.
- Jeg får mye kjeft, men sånn er det når du jobber med bror din, sier Fredrik og ler. Når han skal ha det gøy på fritiden, skrur han på bil. Han liker også å bygge ting og lage deler. Med en mekanisk interessert familie har han tilgang på det meste av utstyr hjemme.
- Jeg tok dykkerlappen tidlig og dykket mye før. Nå tar jobben såpass mye tid at det er blitt lite dykking i det siste.
Sindre Rødne (19), IKT servicefaglærling fra Ølen
- Begynte i august 2015, tar fagprøve i august 2017
- Utdannelse: VG 1 elektro og VG2 IKT
Sindre hadde tenkt å bli dataingeniør, men valgte en litt annen retning andre året på videregående.
- IKT har litt av det samme som dataingeniør. Jeg liker yrket og trives veldig godt hos Ølen Betong, sier Sindre som benyttet seg av Haugaland opplæringskontor, da han skulle søke lærlingplass.
- Der fikk vi en liste over hvilke bedrifter som skulle ha lærlinger. Jeg kom inn til intervju, og det gikk veldig greit, sier Sindre, som skryter av arbeidsmiljøet og kollegene. Og han har nok å gjøre.
- Jeg hjelper folk med problemer på PC-en, jobber med nettet, et kameraprosjekt, og så er vi i gang med installering av Windows 10 på alle maskiner, sier Rødne, som ikke helt uventet bruker en del fritid på data. - Jeg sitter mye på dataen hjemme. Når jeg treffer venner, går det også mye i data med spillkvelder.
Espen Drange (19), industrimekanikerlærling fra Ølen
- Begynte i august 2015, tar fagbrev i august 2017
- Utdannelse: VG1 TIP og VG2 industriteknologi
På videregående var han utplassert i Ølen Betong.
- Jeg ville ha et yrke der jeg ikke må gjøre det samme hver dag. Som industrimekaniker er ingen dager like. Fra å montere en vaskemaskin til å sveise i hallen. Det er spennende og variert, sier Espen. Avdelingen teller fem mann. Miljøet er veldig godt. Espen og en kollega har hatt et prosjekt sammen på fritiden.
- Vi har bygget en drift trike («trehjulssykkel» med motor) fra bunnen av. Den er knallgøy å kjøre, men akkurat nå står den stille fordi vi venter på noen nye deler, sier Espen som bruker fritiden på venner og trening.
- Jeg klarer ikke sitte i ro lenge og prøver å få fire-fem dager med styrketrening på Frisk i uka. En fjelltur blir det også innimellom.
Ruben Sagstad (20), betongarbeiderlærling, fra Sveio
- Begynte i august 2014, tar fagbrev i sommer
- Utdannelse: VG1/VG2 bygg og anlegg
Ruben ville ha fagbrev innen bygg og anlegg, men tømrer fristet ikke. Han kjente godt til Ølen Betongs anlegg i Mølstrevåg.
- Betongarbeider virket interessant, så jeg tok kontakt. Det ga uttelling i lærlingeplass, sier Ruben, som jobber med elementer og alt fra armering til støyping og skraping av former. Arbeidsmiljøet er veldig bra, og han blir tatt godt vare på av kollegene.
- Der er aldri vanskelig å spørre eller å få hjelp. Det blir lange dager innimellom når det er travelt. Deler av arbeidet er tungt, og Ruben gjør sitt for å forebygge på fritiden.
- Jeg driver med sykling og spiller fotball. Ikke for å konkurrere, men for å ha det gøy og sosialt.