Tallknuserne
De er begge glade i tall, og de vet hvor viktig økonomiske beslutninger er for å skape vekst i konsernet. Thorleif Kulleseid Lie (65) er mentoren som nå skal trappe ned som økonomiansvarlig i Ølen Betong, arvtaker Sven Sele (32) er allerede godt i gang med å videreutvikle en robust økonomiavdeling.
Publisert: 22.12.2021
Thorleif Kulleseid Lie trapper nå ned som økonomiansvarlig i Ølen Betong, Sven Sele er allerede godt i gang med å ta over stillingen. Vi har møtt de to tallknuserne på det nye bygget i Gismarvik.
– Jeg er jo glad i oppmerksomhet, jeg tror nok Sven er litt mindre glad i å prate om seg selv, sier Thorleif og ler godt. Den unge kollegaen smiler litt og rister lett på hodet, det kan hende mentoren har et poeng.
Thorleif har etter hvert lang erfaring i Ølen Betong. Etter oppstarten i 2000 var han borte noen år før han i 2009 var tilbake i økonomijobben. Etter den tid har han vært med på en eventyrlig utvikling og ekspansjon i bedriften. Fra 2008 startet selskapet å kjøpe seg inn i andre bedrifter, dermed økte arbeidsmengden betraktelig.
– Det har rett og slett blitt en for stor jobb for en person alene, derfor deler vi det opp nå, sier Thorleif. Sven skal ta seg av ØB-Group og jeg tar meg av holdingsselskapet Ølen Betong Gruppen AS og direkte eide selskaper under dette.
Etter jul går Thorleif over i 60 prosent stilling, han vedgår gjerne at overgangen kan bli stor.
– Jeg kommer nok til å savne det store bildet, og det å kunne delta i alle selskapene. På mange måter misunner jeg utfordringene som Sven vil få nå fremover. Jeg ser jo at kalenderen min har langt flere åpninger enn hans allerede.
Regnskapsavdelingen til Ølen Betong har fem ansatte, de tar seg av det tekniske regnskapsarbeidet. Rollen som controller/finans handler om kontroll, oppfølging og økonomistyring.
– Rådgivning er en viktig del av jobben. Jeg har sittet i styrene til alle selskapene som Ølen Betong eier i, det har vært veldig interessant. Regnskap er ikke så mye punching av bilag lenger, det er mer rådgivning og oppfølging av prosesser. Mer digitalisering gjør også at vi får mer informasjon på plass på kort tid, og dermed kan vi få bedre analyser. Vår jobb hører en gjerne ikke så mye om når det går godt, gjerne helst når noe ikke virker, sier Thorleif.
Thorleif har mange år bak seg i både banksystem og oljeservicebransjen før han kom til Ølen Betong.
– Da oljeserviceselskapet jeg jobbet i la ned avdelingen sin i Haugesund og skulle flytte til Stavanger, sa jeg opp, jeg fikk ikke familien med meg på flyttelasset. Dermed var jeg på jakt etter ny jobb. Litt tilfeldig kom jeg over en ledig jobb innen økonomi i Ølen Betong.
Sven på sin side ble ansatt i fjor høst som controller, dermed har han blitt godt kjent med alle selskapene. I oktober i år gikk han over i ny rolle som økonomileder. Sven tok mastergrad i økonomi ved Handelshøyskolen i Bergen, mens han jobbet deltid i DOF Subsea, som er et globalt offshore-rederi.
– Det var kjempelærerikt å kombinere en slik type jobb med studier. Da jeg var ferdig med studiene i 2015 var det slett ikke sikkert en kunne forvente fast jobb i den sektoren, på grunn av nedskjæringer og permitteringer. Oljeprisen hadde kollapset og det meste var usikkert. Det løste seg heldigvis og jeg fikk noen veldig spennende år i selskapet i forskjellige konsernstillinger hvor jeg lærte veldig mye.
Etter hvert fikk samboeren til Sven, som er lege, turnusplass i Oslo og paret flyttet på seg. Det gjorde at Sven fikk ny jobb som aksjeanalytiker i finansbransjen. Selv om jobben var spennende og tempoet var høyt var det likevel ikke drømmejobben. Etter en stund hadde familien blitt tre, og tanken på å reise hjem igjen til Karmøy, der begge to var fra, dukket opp.
– Jeg visste ikke så mye om Ølen Betong fra før, og pendlerveien virket litt lang. Men etter å ha lest meg opp, og truffet ledelsen i bedriften tenkte jeg raskt at dette virket som en kjempespennende jobb. Og etter 2 år som aksjeanalytiker savnet jeg å jobbe på industrisiden og det å være en del av et lag som jobber med langsiktige mål.
Oppgavene for en økonomileder i Ølen Betong står i kø, og arbeidsdagene er fulle av strategiske og viktige avgjørelser
– Min jobb har vært å hjelpe på den juridiske og økonomiske siden for de daglige lederne. Det er viktig å passe på at alt blir gjort korrekt. Det er enkelt å si at en skal kjøpe opp et selskap, men det ligger en stor papirjobb i å ordne alt som formelt må være på plass frem til oppkjøpet er i orden, sier Thorleif.
– Det er styreprotokoller, kontrakter skal skrives og konkurransetilsynet skal kanskje inn i bildet. Det er gjerne ansatte som skal skifte selskap, og dermed trenger arbeidskontrakter. På IT- siden må selskapet kobles inn på ØB systemene. Noen må passe på at alt dette skjer. Kjennetegnet på suksess er at vi er usynlige, da har du gjort en god jobb, sier han og smiler
Både Sven og Thorleif har fått seg kontorer i det flunkende nye bygget til Ølen Betong i Gismarvik. Selv om jobben krever at de arbeider noen dager i uken i Ølensvåg, er det kjærkomment med et kontor litt nærmere på Haugesund der begge er bosatt. Begge vet at jobben som økonomiansvarlig i et så stort konsern krever lengre arbeidsdager enn vanlig, og at jobben fort kan bli med hjem på ettermiddagen.
Thorleif mener trivsel på arbeidsplassen har vært avgjørende for at han er blitt værende så lenge.
– Ølen Betong gir muligheter til de som har lyst og litt «drive». De får oppgaver som er interessante å jobbe med, men du må ville det selv, forteller Thorleif, som ikke var eldre enn 10–11 år første gang han tenkte han ville jobbe med økonomi.
– Da var jeg med faren min på jobb hvor de hadde en kasserer. Jeg husker jeg var så imponert over alle pengene han hadde. Jeg har alltid vært flink med tall, så det ble en naturlig yrkesvei for meg.
Han mener interesse for kontorarbeid, samarbeidsevne, evne til å videreutvikle nye systemer, og en glede over å bruke tall og data, er viktige egenskaper for å bli god i jobben.
– En må ha folk som kan gjøre analyser, vise hvordan en kan spare eller ta rette valg. Styret stoler på økonomiavdelingen, og det skal de også gjøre, mener Thorleif. Selv om utviklingen i konsernet har vært sterk mener han likevel at de har beholdt kulturen, at de ansatte er stolte over å arbeide i Ølen Betong og datterselskapene.
– Det er jo også derfor mange av de selskapene vi har kjøpt oss inn i likevel får beholde navnene sine. Vi vet hva den lokale identiteten betyr.
Dersom Sven og Thorleif skal se inn i glasskulen og tippe hvordan Ølen Betong vil utvikle seg videre er de fint enige om at konsernet neppe blir mindre, og at betong også i fremtiden vil være et viktig byggemateriale.
– Jeg har tro på betong som byggemateriale, selv om en må ta viktige miljøvalg i fremtiden slik at betongen, og spesielt sementen, kan bli mer miljøvennlig. Vi kan også gjøre mange gode valg for å få en grønnere hverdag, se bare på bygget vi sitter i nå på Gismarvik. Her har vi solcellepanel på taket og miljøbrønner.
Sven mener det er viktig å stadig utvikle økonomistyringsmodellen som er i bruk. Det handler om å ha gode systemer og rutiner slik at de kan jobbe på en smartere og mer effektiv måte.
– Det viktigste for meg er miljøet på jobb. Vi skal bygge en robust organisasjon som skal gå gjennom både oppturer og nedturer, da må folk trives med å gå på jobb. Det er en stadig kamp om flinke folk, og hvis de ansatte ikke trives så leter de raskt etter noe annet, sier Sven. Selv ser han på seg selv som en positiv og hardtarbeidende leder, som er opptatt av godt samarbeid.
– Det er en veldig kjekk og flink gjeng som jobber i økonomiavdelingen, så jeg er topp motivert og tror vi skal lykkes med å gjøre økonomifunksjonen i konsernet enda bedre i årene framover.
De to tallknuserne vet også at det er viktig med avkobling om en skal skape gode resultater på jobb. Thorleif håper han vil finne mer tid til de ni barnebarna, hus og hytter når han nå går ned i stilling. I tillegg har han en lidenskap som han deler med Sven, nemlig fisking.
– Jeg liker meg godt på sjøen når jeg kan sette garn eller teiner. Det må skje noe hele tiden, jeg setter meg ikke ned med en bok, da går jeg heller en fjelltur, forteller Thorleif.
Sven har funnet sin hobby i fluefiske.
– Det er en fantastisk avkobling, når en har krevende jobber er det viktig å drive med noe helt annet innimellom, mener Sven som snart blir tobarnsfar. Til neste år venter nemlig han og samboeren jente nummer to.